Tietoa meistä

Sergei Tarhov

Johtaja

Hyvät  ystävät, tervetuloa nettisivuillemme!

Karjala on kaunis maa. Etelässä se on pehmeä ja suloinen, pohjoisessa on ylväs ja tyyni. Karjalassa on sekä hiihtokeskuksia, että marjoja täynnä olevia soita. Karjalan idässä on tiheästi asuttuja seutuja Äänisjärven ja Vienanmeren rannoilla ja lännessä on koskemattomia luonnontilassa olevia metsiä. Ainutlaatuisen houkuttelevat vanhat metsät korostavat Karjalan kauneutta. Metsää täällä käytetäänkin eri tavoin - jotkut hakkaavat metsää, toiset istuttavat uutta metsää, muut menevät metsään virkistäytymään ja me suojelemme metsää ja tutkimme luontoa.

 

Kostamuksen valtiollinen luonnonpuisto hallinnoi kahta aluetta: Kostamuksen luonnonpuistoa ja Kalevalan kansallispuistoa. Mikä ero on niiden välillä? Tästä saat tiedot:

 

Kostamuksen luonnonpuisto perustettiin 14. joulukuuta vuonna 1983. Se sijaitsee Karjalan Tasavallassa Suomen ja Venäjän valtakunnanrajan lähellä.  Luonnonpuiston kokonaispinta-ala on 49 276 hehtaaria.

 

Kalevalan kansallispuisto on perustettu 3. heinäkuuta vuonna 2007. Se liitettiin hallinnollisesti Kostamuksen luonnonpuistoon vuonna 2015. Kalevalan kansallispuisto myöskin sijaitsee Suomen ja Venäjän valtakunnanrajan lähellä, Kostamuksen luonnonpuistosta 60 km luoteeseen. Sen kokonaispinta-ala on 74 343 hehtaaria.

 

Näillä luonnonsuojelualueilla on kirkasvetisiä järviä, ikivanhoja mäntymetsiä, puhdasta ilmaa, ne tarjoavat suojaisia elinympäristöjä erilaisille eläimille.

 

Kostamuksen luonnonpuistossa ja Kalevalan kansallispuistossa voit päästä kulkemaan satumaisia polkuja pitkin, ihastelemaan ikivanhoja mäntyjä ja nauttimaan pohjoisen havumetsävyöhykkeen taianomaisista maisemista.

Kutsumme sinua viihtymään Karjalan luonnon kauneihin uniikkipaikkoihin!

wKu-VQR0IjE.jpg
Usein Kysytyt Kysymykset

Luonnonpuisto ei ole eläintarha!

 - Melko usein kävijät odottavat, että täällä he voivat nähdä eläimiä häkeissä tai tarhoissa, mutta luonnonpuisto ei ole eläintarha. Eläimet eivät ole täällä ihmisiä varten, täällä eläimet elävät omaa elämäänsä - liikkuvat vapaasti, ylittävät luonnonpuiston rajan mihin tahansa suuntaan. Joskus emme edes tiedä eläimien tarkkaa lukumäärää alueellamme, koska ne liikkuvat jatkuvasti – esim. sudet juoksevat pois luonnonpuistosta jahtaamaan jäniksiä, hirvet pakenevat metsästäjiä luonnonpuiston kautta ja niin edelleen.

Voimme vain vartioida luonnonpuiston rajoja salametsästäjien tunkeutumiselta alueelle, suojella metsää metsien hakuista – me voimme luoda olosuhteet, jotta eläimet itse haluaisivat elää täällä.

Tietysti kukaan ei peruuttanut täällä olevia luonnonlakia, siksi karnivorit syövät heikkoja eläimiä - se on elämää.

 

Onko luonnonpuiston ympärillä aita?

 - Ei, alueen ympärillä ei ole aitaa. Luonnonpuiston ajaa osoittavat vain infotaulut ja värilliset raidat puilla - puna-sini-punainen merkinnät.

 

Miksi itsenäinen alueelle käynti on kieletty?

 - Luonnonpuistossa vierailut ovat saattaja mukaan useista syistä:

1. Federaation laki «Erityisesti suojelluista luontoalueista (ven. FZ-33 «Ob OOPT») sanotaan niin.

2. Opas auttaa sinua olemaan hauskempi ja mielenkiintoisempi. Luonnonpuiston henkilökunta kertoo sinulle vierailusäännöistä, näytä jotain epätavallista ja auttaa matkalla.

Kostamuksen luonnonpuiston pinta-ala on 49,2 tuhatta hehtaaria.

Luonnonpuiston metsät ovat taigan alavyöhykkeen standardi, ne ovat arvokasta geenirahastoa. Luonnonpuiston metsille on ominaista havupuiden absoluuttinen vallitsevuus - 99,7% metsäisestä pinta-alasta on havupuita. Metsien keskinen ikä on yli 120 vuotta, jotkut lajit ovat yli 300 vuotta vanhoja.

Luonnonpuistossa on yli 250 järveä. Suurin ja kuvankaunein on Kiitehenjärvi, sen pinta-ala on noin 10,5 tuhatta hehtaaria, rannikko on noin 193 km pitkä, järven suurin syvyys on 26 m.

Itämeren ja Vienanmeren välinen vedenjakaja kulkee luonnonpuiston läpi. Luonnonpuiston kasvisto ja eläimistö ovat monimuotoisia, täällä asuu 137 lintulajia, 37 nisäkäslajia, 11 kalalajia, kasvaa noin 400 kasvilajia.